Sarı bezin gündelik hayatta, aile içinde, sosyal düzende ve küresel platformdaki yeri ve önemi ile ilgili bir kompozisyon yazınız, sonucu ise sarı bezin kullanım alanlarını genişletmeye vardırınız.

Not: Sarı bez'den kasıt, mutfaktaki şu sürüm sürüm sürünen şahsiyettir, hepiniz biliyorsunuzdur eminim, bilmiyorsanız da anneciğinize sorunuz.

3 makbule:

  1. Andronikos dedi ki...

    Sarı bez ve kullanılıp atılmak üzerine*
    Sarı bez (bundan sonra elbezi deyip geçeceğim) üzerine yazılabilecek çok şey yok kanımca. Fakat yine de onun için modernizmin bir ürünü olduğunu söylemek mümkün. Premodern zamanlarda (sarı) elbezi yok muydu denebilir. Bugünkü formu ve kullanım alanlarının çeşitliliği ile elbette yoktu. Bu makalede tarihsel bir tartışmaya girmemeye özen göstereceğim ancak açık ki elbezi (artık sarı da demeyeceğim, ama sonuçta bez sarı) temizlik endüstrisinin bir ürünü olarak ortaya çıktı ve pazarda kendisine yer buldu.
    Tezim o ki, elbezi feodal dönemlerde ileride daha açık tartışacağım iş için özel olarak üretilmiş ayrı bir bez parçası olarak yoktu. Bunun yerine hizmetçinin eteği veya önlüğü gibi, bambaşka amaçlar için tasarlanmış şeyler temizlik işleri için kullanılmaktaydı. Hemen belirteyim feodalizmi onaylamıyorum. Lakin kapitalizmle birlikte elbezinin pazar için üretilmiş bir meta haline gelmesi, mesele üzerine biraz kafa yormuş her romantiğin zoruna gidebilir, gitmelidir.
    Daha da ileri gidelim; günümüzde elbezi hiç olmadığı kadar modern dünyamızın yalnız insanını anıştırır. Elbezi masadaki artıkların, bulaşık sonrası kirli su birikintilerinin, ocaktaki istenmeyen izlerin silinmesi için kullanılır, lavabo temizliği için, toz almak için, cam silmek için ve yüzlerce pis iş için daha, yeterince deforme olduğunda ise hiç öneme haiz değilmiş gibi atılır. Elbezi de, bizler gibi yalnızdır, bir başınadır. Kirli dünyada temiz, güvenli bir köşe arar kendisine ve fakat bu arayış kendisinin yok oluşu ile son bulacaktır. Tıpkı bizler gibi.
    Bu küçük, kirli, buruş buruş sarı bez parçası kullanılmaz hale gelip, çöpe atılmadan hemen önce ve her defasında, modern hijyenik insana döner ve “Ne gülüyorsun?” der, “De te fabula narratur!”


    *Metnin ilk hali “Sarı bez ve tümeller meselesi üzerine” başlığını taşıyordu. Fakat daha metin ilerlerken sarı bezin tümeller meselesi ile doğrudan bir ilgisi olmadığını fark ettim. Ortaokuldan beri başlığı sonra koyun önermesine sinirlenmişimdir.  

  2. Brandon dedi ki...

    eheh mailinizi bilahare alacağızdır. bekleyiniz. :)  

  3. Andronikos dedi ki...

    akşam akşam heyecanlandım birden. bakalım ne olacak işbu hikayenin sonu. bekliyoruz, bittabi, n'apalım.  


 

Bugün Konuşanlar | Kollektif Beyin Boşaltma Saçmalama Saçmalatma Çarpma Çarpılma Çarpılama Alanı | 2007-2009 | Tüm Hakları Çamaşır Dolabının Çorap Çekmecesinde Saklıdır