I.Oranjik Egilimler; A brief history

Buyuk bir takipci ve fedai olarak sitemiz icinde temellerini atan yeni bir edebi olusumu farkederek kendi kendime sasirdim. Cok solo takilmayim diye bunu ilan etmeye yeletenerek kustahca bir hareket yapmis olabilirim, evet evet yine egoist nedenler. Halihazirda yeri gelmis soyleyiverelim dedim.

Whoosie'nin 2.08.2008 tarihli iki makbuleli yazisi "siber miber, az tuzlu bol limonlu. . ." yazisinin edit bolumunu takiben yer alan budut kismi ilk cumlesinde "yürürken önümdeki pazardan dönen amca 1-2 torbasını düşürdü, portakalları dağıldı" bolumunde gozumuze carpan rakam kullanimi dolayisiyla bu akimin portakal estetik kriterleri ya da oranjizm olarak anilmasini uygun goruyorum. Wuzizm dersek cok reklam yapmis olacagiz ancak ilk kez bu kriterlere uygun eser veren yazimizin hangisi oldugunu bulmak cok zor.

Bir gelenek olarak gelisen oranjizm "our cyber love stories" odevi esnasinda bir budut paragrafindan cikarak ilk oranjizm izleyicisi olan jeaquline tarafindan 2.03.2008 tarihli uc makbuleli "buyrun ortmenim." yazisinda parantez icinde ancak yine son paragrafta rakam kullanilarak devam ettirilmistir. Iki avantgardist oranjist karakterin yeni bir estetik kriter bulma cabalari ve de sanata bakis acilarini degistirmeye dair istekleri bariz olup daha sonraki donemlerde bu iki yazarin kullandigi metoda primitif oranjizm ya da arkaik oranjizm adi verilmistir.

Daha sonrasinda eloise vera 2.06.2008 tarihli uc makbuleli "yil,yol, dokuzyuzotuzdokuz" yazisinda premature oranjizm ya da eksiltili oranjizm adi verilen sondan bir onceki paragrafta rakam kullanma teknigini gelistirir.

"çünkü inanın dokuzyüzotuzdokuz kilometre kapanmayınca bir "ha" deyince..
sevince.. belki.."

cumlesindeki premature kullanilan rakam obeginin aslinda baslikla ilintili olmasi durumuna oranjist mana yukleme sanati olan "ayar verme" adi sonraki yazilarda casdechute tarafindan verilmistir. Bu kavram oranjizik titrasyon cabalari konusuna dahil olup arapca adi ise "" olarak verilmistir.

Salvo Daze ise 2.06.2008 tarihli makbulesiz yazisinda dile getirdigi sekliyle oranjinasyonizmi sade ancak etkili bir sekilde kullanmistir. Ilk seri oranjinasyon ornegini "5-6 arkadaşımı tanıdığını öğrendim, 1-2sine sordum, sevgilisi varmış." cumlesiyle vermistir. Yine sona yakin bir cumle olmasi oranjik estetik temellerine uymakta boylece de ilk kurumsallasan ve de duzenlenen oranizm seslerini bize vermektedir.

Daze deneyleri sonucunda tozlu raf oranjizm'i 2.07.2008 makbulesiz syberialem yazisiyla son cumlede "ama kalbe 1024 kbps hızla giren "o"dur." seklinde benimsemis bu dogrultuda akimin en net ve de kalici kullanicisi olmustur.

II. Konseptuel acidan oranjinasyon: Ne? Neden? WTF?

Acikcasi rakamlarin son cumlelerde ve de son paragraflara denk getirilme cabasi olarak bilinen oranjinasyon bilimsel ve de somut bilgilere ulasmaya calisan realist bireyin edebiyatta kendine yer bulma cabasidir. Hayatimizin her noktasinda rakamlar vardir, bakkalda parayi uzatirken ya da kac kisilik pizza alinacagini hesaplarken her yerde bu basvurdugumuz soyut urun-u beserin yazida ozellikle son paragrafa gelmesi acaba bir somutlastirma cabasi midir?

Kucukken surekli olarak okudugumuz yazilara, gazete kupurlerine, ogretmenimizin surekli olarak bizden istedigi argumentasyon ya da dissertasyon dusuncesine cok paralel olmakla beraber rakamlarin vurucu ve kesip atici yetisi de son paragraflarimizi cok sik bir sekilde suslemektedir. Bir istatistik cabadir nihayetinde daze deneyleri sirasinda 5-6 arkadastan 1-2'si cumlesi bu durumu gozler onune sermekle beraber, tozlu raf eloise vera eserlerinde bilgi verici somutlastirici yetisi on plana cikmistir oranjizmin.

III. Topyekun Oranjizm Kampanyasi

Nihayetinde farkli gecmislerden ve de farkli edebi turlerden yola cikan bugunkonusanlar yazar grubu belli bir sure sonra ayni taktigi cok net bir sekilde ustuste gelen yazilarda kullanarak ortak amaclarini ve de ortak estetik kriterlerini belirleme yolunda bir adim atmis ancak bunu sadece koyun delisi casdechute gormustur. 11.02.2008 paris saatiyle 10.00 tarihinde yazdigi bu yaziyla da kitleyi oranjizm devrimine cagirmistir.

dününüzü hatırladığınız ve topluluğa anlatılabilir en küçük anlara kadar anlatınız.
(gün bugün değildir, yazdığınız günün dünü)

çok hardcore göründü gözüme, yapan çıkacak mı acaba?

edit: her güne bi banner atayalım, hem değişimciler sevinsin hem de muhafazakar ben. ama dönmesinler böyle yau...


 

Bugün Konuşanlar | Kollektif Beyin Boşaltma Saçmalama Saçmalatma Çarpma Çarpılma Çarpılama Alanı | 2007-2009 | Tüm Hakları Çamaşır Dolabının Çorap Çekmecesinde Saklıdır