ben de geçen yaptığım tarifleri vereyim, gerçi bilinen şeyler ikisi de ama olsun, lezzetli, güzel...

malzemeler:

4 kabak
3 patates
2 patlıcan
3-4 çarliston
2 domates
1 soğan
2 yufka
100 gr kıyma
ayçiçek yağı
para üstüyle de baharat

bölüm bir - annelerin ruhu

kızartma yapacağız. hani üzerinde domates sosu olan, dolaptan çıkartıp da yenilebilen kızartmadan. bunun için 2 kabak, 1 patates, 2 patlıcan ve çarlistonları kullanıcaz. önce patlıcanın kafasını kesip iki tarafındaki kabuğu alıyoruz, çubuklu forma giymiş gibi oluyor, kabakların da kafalarını kesip dış kısmını hafifçe temizliyoruz. yuvarlak yuvarlak kesip suya atıyoruz. patatesler de kızarmalık şekilde parmak parmak kesiliyor, onlar da suya, biberler de aynen. sonra süzüp temiz bir bezin üzerine seriyoruz tüm suları gidene kadar. sonra parti parti pişirip bi kaba alıyoruz. domatesleri rendeleyip az yağda baharatla çeviriyoruz çok az, sonra kızartmaların üzerine koyup kenara bırakıyoruz.

bölüm 2 - börek bir türk geleneğidir

kalan malzemelerimiz, ki bunlar kabak, patates, kıyma ve soğan oluyor, az sonra börek içi olacaklar. yalnız olaydaki önemli nokta, iyi bir bıçak. zira bütün bu malzemeleri kibrit çöpünden daha ince kesiyoruz. uzunluğu dert değil ancak çok ince olması lazım. bu zorlu süreci bitirdikten sonra hepiciğini (ya da pişirilen kap formatına göre yarısını) çok kızgın yağa atıyoruz. gene elimize geçen tüm baharatları atıyoruz. kendilerini yağ emmesi için üzerine bişiler konulmuş bir tabağa alıyoruz. bu sırada yufkayı serip dörde bölüyoruz, 1/1 ölçüde karıştırılmış yağ ve su karışımını üzerine sürüyoruz. şimdi olayımız şu ki, bu içi yufkanın dış kısmı boyunca serip, devasa sigara böreği gibi sarmalıyız. nası olacağını tasvir edemedim, anlamışınızdır umarım. sonra bu parçayı sarmal şekilde kendi etrafına sarıp gül böreği haline getiriyoruz, az yağlanmış tavanın ortasına koyuyoruz. diğer parçayı sarınca sarmal yapmayıp ilkinin bittiği yerden itibaren onun çevresine sarıyoruz. böylece tavamızda sarmal bir böreğimiz oluyor. gidip altlı üstlü pişiriyoruz biraz.

ve yemek hazır. fazladan bir domates aldıysanız zeytinyağı - kekik olayıyla sofraya getirebilir, bi şekilde edineceğiniz beyaz peynirinizin yanına koyabilirsiniz. afiyet olsun


 

Bugün Konuşanlar | Kollektif Beyin Boşaltma Saçmalama Saçmalatma Çarpma Çarpılma Çarpılama Alanı | 2007-2009 | Tüm Hakları Çamaşır Dolabının Çorap Çekmecesinde Saklıdır