Made in China, originally uploaded by El Ramon.

Açıkçası bu şahane ödev konusu için bir şeyler hazırlama sürecinde bir hayli zorlandım, çünkü çin malı bir sürü ürün fotoğrafı bulabilmiş olsam da, doğru düzgün paketlenmiş, efendim paketinin üstünde görünür biçimde made in china yazan bir ürün bulamadım-daha doğrusu aramaya inanmadım. Dahası mevzubahis paketin incelemeye değer/ilginç bir tasarıma sahip olması da gerekiyor anladığım kadarıyla. En azından ödevden bir identity politics saçmalatmamız gerektiği hissi alıyorum. Bu noktada risk nedir konulu kompozisyon sınavında risk budur yazan öğrenci misali, Çin'de üretilmiş malların çok büyük bir kısmı fasondur ve paket tasarımları ana firma tarafından yapılmaktadır, diyesim geliyor. Çin'de üretilmiş olup, Çin-malı kimliği ile dünyaya pazarlanan ne var diye düşünüyor ve bulabilemiyorum. Bir zamanlar kürdanlar vardı yanılmıyorsam. Japon da olabilirler; o fotoğraf çocukluğumdan kalma ve o zamanlar Uzakdoğu'nun hiçbir öğesini ayırt edecek durumda değildim.

İşin asıl tuhaf kısmı aslında bu kadar nasyonel duygulara sahip, bu kadar tutucu bir ülkeden yola koyulup evimizin her köşesine giren bir sürü ıncık cıncığı ayrıştırıp da fotoğraflayamamam. Daha doğrusu artık ayrıştırılabilir hallerinin kalmayışı. Gündelik hayat içinde yerlerini kemikleştirip bütün milli değerlerinden arınmaları. Fason olmayanlar için konuşuyorum. 1milyoncu dediğimiz yerlerin evimize soktuğu malların ya paketleri yoktu, ya da yok sayılacak kadar görünmezdiler.

Peki buradan Çin'in seri üretim çılgınlığı ile böylesi bir (kötü) şöhrete sahip olup da tasarım/pazarlama ekseninde kendini görünmez kılmasındaki ironiye mi laf etmeliyiz? Ya da büyük patronlar ahtapot kollarını hissettirmemek için bu yola mı başvurdular? Or is it just me? Bu konudaki beceriksizlik bana mahsus olabilir elbette.

Ve son olarak: http://contexts.org/socimages/2008/12/28/burtynsky-factory-work-in-china/


 

Bugün Konuşanlar | Kollektif Beyin Boşaltma Saçmalama Saçmalatma Çarpma Çarpılma Çarpılama Alanı | 2007-2009 | Tüm Hakları Çamaşır Dolabının Çorap Çekmecesinde Saklıdır